Mijëra Njerëz Po Futin Mikroçipë Nën Lëkurën E Tyre Për Të Zëvendësuar Kartat E Identitetit

Rreth 3,000 njerëz suedezë kanë futur një mikroçip në trupat e tyre për të lehtësuar jetën e tyre të përditshme.

Mijëra suedezë kanë mikroçipë të futur në trupin e tyre në mënyrë që ata nuk kanë nevojë të mbajnë karta kryesore, ID, madje edhe bileta treni.

Rreth 3,000 njerëz në Suedi kanë futur një mikroçip – i cili është po aq i vogël sa një kokërr orizi – nën lëkurën e tyre gjatë tre viteve të fundit, raportoi Agence France-Presse . Teknologjia u përdor për herë të parë në vend në vitin 2015.

Implantet tashmë kanë ndihmuar në zëvendësimin e nevojës për një mori nevojash të përditshme. Mikroçipi i Ulrika Celsing, i cili është në dorën e saj, ka zëvendësuar kartën e saj të gjimnastikës dhe kartën e zyrës së zyrës. Kur ajo hyn në vendin e saj të punës.

Vitin e kaluar, linja hekurudhore shtetërore SJ filloi të skanonte duart e pasagjerëve për të mbledhur biletën e tyre të trenave, ndërsa ishin në bord. Shikoni se si funksionon rreth minutës 2:24 në videon më poshtë.

Procedura është e ngjashme me atë të një piercing dhe përfshin një shiringë që injekton çipin në dorën e personit. Celsing, i cili mori injektimin e saj në një aktivitet pune, i tha AFP se ajo ndjeu vetëm një goditje të lehtë.

Por implantet e çipeve mund të shkaktojnë infeksione ose reaksione në sistemin imunitar të trupit, tha për AFP, Ben Libberton, një mikrobiolog në Laboratorin MAX IV në Suedi jugor.

Rreth 50 punonjës në kompaninë shitëse Wisconsin Three Square Market vullnetarisht ranë dakord të futnin mikroçipat në duart e tyre, të cilat pastaj mund të përdoreshin për të blerë ushqime, të futeshin në kompjuter ose të përdorin fotokopjuesin.

Suedezët duket më shumë të gatshëm të provojnë teknologjinë sesa shumica e kombeve të tjera.

Popullsia prej 10 milionë banorësh në vend është përgjithësisht më e gatshme të ndajë detajet personale, të cilat tashmë janë të regjistruara nga sistemi social i sigurimit të vendit dhe janë në dispozicion. Sipas AFP, njerëzit mund të gjejnë pagat e njëri-tjetrit duke telefonuar autoritetet tatimore.

Shumë prej tyre gjithashtu nuk besojnë se teknologjia e mikroçipit është e përparuar sa duhet për t’u hackuar. Libberton, mikrobiologu, gjithashtu tha se të dhënat e mbledhura dhe të përbashkëta nga implantet janë tepër të kufizuara për përdoruesit që të kenë frikë nga hakimi ose mbikëqyrja.

(Visited 236 times, 1 visits today)